2013-05-23 22:53:33• hírek • Kocsis Zoltán

V. virágparádé vasárnap

Az eredményhirdetés után és a virágparádé előtt a résztvevők megkoszorúzzák a Kossuth-kert megteremtőjének, Kiss Gedeonnak a mellszobrát. A tavalyi virágparádén közel ezren vettek részt.

Szatmárnémetiben immár hagyománnyá vált, hogy a parkok nemzetközi napját a május 24-hez legközelebb eső hétvégén virágparádéval köszöntik. A Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a polgármesteri hivatallal és a tanfelügyelőséggel együttműködve idén május 26-án, vasárnap szervezi meg az eseményt. Melynek célja, mint minden évben, felhívni a lakosok figyelmét a zöldövezetek fontosságára.

Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója elmondta, idén igyekezett több nagyobb vállalatot is bevonni. Éppen ezért a Kossuth-kert elől induló menetben a kerékpárosok mögött a cégek által feldíszített gépkocsik haladnak majd. Őket követik az újrahasznosított hulladékból készített maskarákba öltözött gyerekek, mazsorettek, a Gyermekek Palotájának fúvószenekara. A menethez bárki csatlakozhat, aki kedvet kapott a felvonuláshoz.

A menet vasárnap 10.15 órakor a Kossuth-kert elől indul, végighalad a Sugárúton, megkerüli a Szabadság-teret és a Székesegyház előtt táborozik le. Hogy mindez zavartalanul, optimális körülmények között mehessen végbe, 10.00 és 11.00 óra között lezárják a közforgalmat a felvonulás útvonalán, míg a Székesegyház előtt 10.00 és 14.00 óra között nem lehet majd közlekedni.

Zöld sarok az oktatásért!

A virágparádé előtt egy másik fontos esemény helyszíne lesz a Kossuth-kert, pontosabban az ott található Zöld Ház: 9.00 órától itt hirdetik ki a „Zöld sarok az oktatásért" elnevezésű vetélkedő nyerteseit.

A polgármesteri hivatallal, a tanfelügyelőséggel és az erdészeti hivatallal közösen a Környezetvédelmi Ügynökség idén februárban hirdette meg a versenyt. Összesen 17 tanintézmény jelentkezett - az Octavian Goga, a 10-es számú, a Mircea Eliade, a Lucian Blaga Általános Iskola, a Református, a Constantin Brancusi, az Elizsa Zamfirescu, a Ioan Slavici, az Emil Palade és a Gheorghe Dragos Közgazdasági Gimnázium, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, valamint a 4-es, 6-os, 9-es, 11-es, 33-as és a Kedvesem (Draga Mea) óvoda -, ők 113 kocsányos tölgyet, 30 vörös fenyőt és 97 nyírfát ültethettek el saját udvarukon. Ezen kívül egyéb környezetbarát, újrahasznosított anyagot, eszközt is használhattak a zöld sarok megteremtésére.

A szervezők képviselőiből álló bizottság ezen a héten egyenként felmérte a megvalósított zöld sarkokat, az intézményeknek pedig csütörtök délelőtt a Zöld Házban egy power-point prezentáció keretein belül kellett bemutatniuk munkájuk eredményét.

A győztes iskola 18 diákja fődíjként elutazhat Keleti Kárpátokba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: